Ще бъдат ли задушени LG, Samsung, HTC от Apple и Amazon в таблетния сегмент?

Ниската цена на таблетите iPad – ще успеят ли да се преборят с това „изцяло хардуерните“ производители?

В момента, Apple е абсолютният цар в таблетния сегмент в Америка, що се отнася до пазарния дял. Причина за това не е единствено фактът, че ябълките бяха първите, които възродиха таблетната концепция преди година… ами и изключително ниската цена на джаджата.

Тази ниска цена е възможна заради това, че от Apple разработват сами софтуера на своите устройства. Така минимални или дори никакви печалби се компенсират от продажбата на апликации, рекламните приходи и т.н.

Разбира се, тази тактика доведе до сериозни затруднения за всички компании от рода на LG, Samsung, HTC и др., които са просто хардуерни производители. При положение, че обединеният фронт срещу iOS на Apple използва Android, то всички продадени таблети пълнят джобовете на Google – що се отнася до рекламни приходи и т.н. Така в опитите си да изравнят цените на iPad… хардуерните производители печелят доста ниски суми от всеки таблет.

И така можем да се запитаме – колко ли дълго тези компании ще могат да се конкурират с Apple? Да, наистина – в момента битката изглежда напрегната. Но според последни анализи, Amazon също се готви да представи свой таблет, който да е на изключително ниска цена. Онлайн магазинът има богат набор от предлагани услуги – и откъм наемане на филми, купуване на музика, книги, апликации и много други.
Освен това, Amazon са популярни с това, че често правят промоции и предлагат услуги на загуба в името на бъдещи приходи. Така е доста вероятно от компанията да следват тактиката на Apple – минимални или дори никакви печалби от хардуер. Възможно е дори амазонските таблети да се продават и на загуба, що се отнася до хардуера, естествено.

Ако това се случи, HTC, LG и Samsung несъмнено ще бъдат затруднени – тъй като устройството на Amazon ще използва Android, но пък ще разчита на услуги, предлагани от онлайн магазина. Това ще позволи ниска цена, компенсирана от софтуерни продажби.

Интересно, това дори не е последният проблем на „изцяло“ хардуерните производители. Самите Google купиха Motorola Mobility в средата на този месец за 12.5 милиона долара, което би позволило на търсачката същото, което могат да направят Apple и Amazon – продажба на таблети на загуба. Наистина от компанията на Сергей Брин и Лари Пейдж обявиха, че Motorola Mobility „ще оперира като отделна компания“, но подобен ход хич няма да е изненавдащ.

Така евентуално и Google скоро ще разчита на приходите от софтуер, за да компенсира загубите от продажба на хардуер. И всичко това несъмнено ще затрудни задачата на изцяло хардуерните производители.
Да, наистина, HTC има своя потребителски интерфейс Sense например, а пък Samsung скоро ще започне да пуска таблети със Super AMOLED дисплеи, които несъмнено ще се отличат от конкуренцията. Все пак, ако наистина Amazon пусне един таблет за 300 долара, ако Motorola Mobility пусне по-евтино устройство… то HTC, Samsung, LG и др. няма да имат особени шансове.
Разбира се, появиха се слухове, че Samsung обмисля да купи webOS от HP – което съвсем не звучи като нещо, трудно за вярване. Дали именно този ход няма да е начинът корейците да навлязат наистина в таблетната война, печелейки не само от хардуера?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *